Ifølge Michael Bury, der forudså finanskrisen i 2008, og som du måske kender fra filmen “The Big short”, er vi midt i en indeksfond boble. Logikken bag denne boble er, at den store interesse for at investere i indeksfonde kunstigt puster priserne op på aktiemarkedet. Det skaber en ubalance på aktiemarkedet imellem hvad en aktie bliver prissat til, og hvad den i virkeligheden er værd.
Men er der hold i denne teori? Det vil jeg kigge nærmere på i denne artikel.
Lad os starte med at få styr på hvad en indeksfond er. Det kan du læse herunder:
En indeksfond er en type af investeringsforening, hvis portefølje af f.eks. aktier matcher et indeks – f.eks. det danske OMXC25, som består af de 25 største danske aktier. Indeksfonde er bl.a. kendte for deres lave omkostninger og risiko, hvilket gør dem et attraktivt valg for den almene dansker.
Kort fortalt hvorfor det er en boble: Da en indeksfond køber alle aktier i et givent indeks, bliver der købt op i virksomheder, blot fordi de er en del af indekset og ikke baseret på hvad virksomheden reelt er værd. Det skaber en kunstig efterspørgsel, som hæver priserne på disse aktier.
Denne mangel på ægte værdisætning af aktierne omtaler Michael Bury, som mangel på ‘Price Discovery’.
Er der hold i dette?
Umiddelbart tyder det ikke på, at det har nogen langsigtet betydning for prisen på en aktie, når den bliver tilføjet til et indeks [1]. Det er en en ældre kilde, så lad os kigge på nogle andre argumenter imod:
- Før en virksomhed kan blive optaget i et indeks, skal det være en succesfuld virksomhed, være velkendt og selvfølgelig have en tilstrækkelig markedsværdi. Det er derfor ikke dårlige og “værdiløse” virksomheder som bliver optaget i et indeks.
- Bare fordi en virksomhed bliver lukket ind i S&P500 betyder det ikke, at 1/500 af indeksfondens midler bliver investeret i virksomheden. Fordelingen af midlerne bliver fordelt efter virksomhedens market cap (Markedsværdi). Så hvis du f.eks. investerer i S&P500 består ca. 15% af din indeksfond af Apple, Microsoft og Amazon, da virksomhederne er så meget mere værd sammenlignet med de resterende virksomheder i indekset.
- I 2002 ejede indeksfonde og ETF‘er 3,3% af det samlede marked, og det er steget til 15% i 2019 [2]. Globalt set ejer indeksfonde mindre end 5%. Indeksfonde ejer altså stadig en lille del af det samlede marked, hvilket minimerer risikoen for at priserne presses op.
Der er dog andre kilder, som tildels peger i samme retning af Burry’s teori.
Shyam Sunder, som er professor i økonomi på Yale Unversity, har studeret Price Discovery og effektive markeder i 30 år, og mener at de milliarder af dollars, som investeres i passive fonde kan forvrænge priserne [3]. Han udtaler følgende:
“If 5% or 10% of the market is invested in indexes, I don’t think it makes much of a difference. But once that percentage becomes high – 40%, 50% or higher, then obviously it begins to have an effect.”
Shyam Sunder
Shyam giver altså Burry ret i at det påvirker prissætningen, men at det altså ikke er så slemt på nuværende tidspunkt. Fortsætter tendensen i flere år frem, kan det dog begynde at forvrænge priserne.
Det kan være en fordel
Når flere hopper med på at investere passivt, bliver markedet i teorien mere ineffektivt (Læs: forkert prissat). Disse ineffektive markedsomstændigheder, giver større muligheder, for investorer som, bruger tid på at analysere og udvælge de bedste aktier. De udnytter derfor de ineffektive mekanismer for profit og markedet bliver derved mere effektivt igen (Aktierne bliver rigtigt prissat).
Konklusion
Personligt vil jeg ikke vurdere, at der er en indeksboble, som gør at aktiepriserne bliver kunstigt pustet op.
Der vil altid være nogen som forsøger forudse den næste krise – og den kommer helt sikkert. Men mange har “forudset” kriser de sidste 10 år og havde du troet på dem, havde du gået glip af nogle gode investerings år.
Et ur som er gået i stå, også er korrekt 2 gange om dagen.
Der kan som altid ske hvad som helst på aktiemarkedet. Intet er sikkert, så invester ikke mere end du har råd til og husk at diversificere. Sørg for at have en opsparing, så du kan klare dig i dårlige tider. Og skulle der komme et stort dyk i markedet, så lad være med at sælge i panik.
Du kan læse vores guide om investering her, hvor du kan blive klogere på dine muligheder.
Kilder:
[1] https://www.newyorkfed.org/medialibrary/media/research/staff_reports/sr484.pdf
[2] https://awealthofcommonsense.com/2019/09/debunking-the-silly-passive-is-a-bubble-myth/
[3] https://money.usnews.com/investing/funds/articles/do-index-funds-etfs-quietly-pose-a-systemic-risk-michael-burry-thinks-so