I denne artikel, går vi igennem hvad passiv investering er, og hvorfor denne strategi kan være god for dig.

Lad os starte med, hvad passiv investering er.

Hvad er passiv investering?

En passiv investering, er en investering som mere eller mindre kører på “auto-pilot”. Du skal derfor sjældent bekymre dig om sammensætingen af din investering. Den typiske metode til at investere passivt, er ved at følge et indeks, typisk igennem en indeksfond eller ETF.

På den måde opnår du spredning, som sikrer en mindre risiko (Sammenlignet med at udvælge enkelte aktier). Fordelen ved en indeksfond er, at det er dyrt i kurtage og tidskrævende at opkøbe alle virksomheder i eksempelvis S&P 500, så i stedet kan du bare købe en aktie i en ETF, og opnå spredning (Bare rolig, jeg kommer nærmere ind på det længere nede).

indeksfond investu
Når du investerer i en indeksfond, investerer du indirekte i indeksfonden portefølje af aktier, som følger et givent indeks.

En passiv investerings strategi er altså for dig, hvis du gerne vil have et afkast på din opsparing, uden af kæmpe dig igennem flere investeringsbøger, lave analyser af forskellige selskaber og i stedet fokusere på dine andre interesser.

Det er de færreste investorer som kan slå markedet og længere tidsperioder. Derfor bruger mange en passiv investeringsstrategi, da man ved at markederne stiger over årrækker på 10-15+ år.

Det kan hurtigt blive tidskrævende og kræve en del interessetimer at udvælge enkelte aktier – hvis du altså vil gøre det unde hovedet under armen.

Hvis du bliver nervøs ved tanken om at du vælger den forkerte aktie, så er en passiv investeringsstrategi sikkert noget for dig.

Hvordan kommer jeg i gang med passiv investering?

Som nævnt længere oppe, er den typisk måde at investere passivt igennem indeksfonde og ETF’er.

En ETF står for “Exchange Traded Fund” og er en fond, som handles på børsen og du kan købe en aktie i – fuldstændig ligesom du kan købe en aktie i Carlsberg. De følger typisk et indeks, og derfor kaldes de fleste for indeksfonde.

Jeg har faktisk lavet en komplet guide til at investere i en indeksfond/ETF, som du kan læse her.

Men hvis du læser videre her, vil jeg da ikke snyde dig for nogle Key Takeaways.

Først skal vi lige have styr på risiko. Du vil gerne have et så godt afkast med lavest mulig risiko.

Det er derfor du investerer i indeks, da vi ved at de over flere år, gerne skulle stige, trods finanskriser, Corona osv. (Se grafen/billedet herunder).

Udviklingen i S&P 500 de sidste 30 år justeret efter inflation. Kilde: https://www.macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data

Det er derfor relativt sikkert at du vil få et afkast, hvis du altså investerer langsigtet.

Som du også kan se billedet ovenover, er det skidt hvis du kommer til at investere alle dine penge på “toppen”. For at mindske denne risiko, er det smart at gøre brug af Dollar Cost Averaging.

Dollar Cost Averaging er en investeringsstrategi, hvor investoreren investerer et forudbestemt beløb i en investering (F.eks. aktier) ud fra et bestemt tidsinterval.

På den måde undgår du at time markedet forkert.

Et eksempel på Dollar Cost Averaging, er hvis ud månedligt lægger 5.000 til side, som du så investerer.

Steps for at komme i gang med at investere passivt

  1. Vælge hvor du vil købe ETF’er.
    Her snakker vi investeringsplatform. Jeg bruger selv Nordnet, da de har deres “Månedsopsparing“, som gør det muligt at investere et bestemt beløb hver måned UDEN KURTAGE. Specielt hvis man investerer for lave beløb, kan kurtage være relativt højt. Derudover kører det automatisk når du først har valgt dine ETF’er.
  2. Vælge et indeks at følge
    Vil du have den største spredning, bør du vælge et globalt indeks, som har aktiver i forskellige lande og brancher.
    Nogle populære indeks er:

    MSCI World Minimum Volatility (EUR) Indeks – Et meget bredt indeks, som indeholder sikre virksomheder med lav volatilitet. Det indeholder virksomheder fra hele verdenen.

    S&P 500 – Et indeks over de 500 største virksomheder i USA, selvom 10 af dem teknisk set ikke er amerikanske.
  3. Undersøg omkostningerne
    En ETF og indeksfond kræver et årligt gebyr, for at administrere fonden. Mine ligge imellem 0,3% og 0,5% årligt.

    Igen – du kan læse mere om det i vores guide til indeksfonde.