Det eftertragtede ædelmetal har gennem flere århundrede været særdeles populært og er det stadig den dag i dag – specielt som investeringsobjekt. Det har historisk været en stor og vigtig del af verdensøkonomien. I denne artikel introducerer jeg dig for guld, hvorfor det overhovedet er værdifuldt, fordele og ulemper og hvordan du kan investere i det. Lad os starte med, hvorfor det overhovedet er værdifuldt.

Hvorfor er guld værdifuldt?

Modsat andre populære investeringsobjekter, som aktier og obligationer, genererer guld ikke nogen penge i sig selv. Prisen er derfor udelukkende baseret på den pris, en anden person er villig til at betale, og ikke et genereret afkast, som man ser i form af renter og udbytter hos aktier eller obligationer.

Hvor kommer efterspørgslen på guld fra?

50% af efterspørgslen er fra smykkeproducenter, som køber guld til deres produktion, med Kina og Indien som de største markeder.

Den resterende del er rå guld eller guld der er smeltet om til guldbarrer, mønter eller lignende, og har næsten udelukkende sin værdi baseret på mængden af guld. Det er oftest denne type af guld, der investeres i enten direkte eller indirekte. Det er altså en efterspørgsel fra investorer, da guld ses som et sikkert sted at placere sine midler – f.eks. hvis papir valuta pludselig skulle blive værdiløst.
Venezuelas hyperinflation i 2018, er et eksempel på hvordan private og virksomheder bl.a. investerede deres midler i guld pga. af den høje sikkerhed i guld. Det samme sker når troen på de finansielle markeder forværres eller i tider med høj volatilitet.

Hyperinflation er når en valutas værdi styrtdykker og priserne i samfundet stiger. Under
hyperinflationen i Tyskland, fik ansatte løn flere gange dagligt, så de kunne nå at handle, før deres penge blev værdiløse.

Der er dog eksempler på, at guld ikke opfører sig modsat de finansielle markeder. Guld faldt faktisk i værdi, sammen med de finansielle markeder ved corona krisens udbrud. Det tyder på at frygten for, at efterspørgslen på smykker ville falde drastisk under krisen presser prisen ned. Samtidigt var nogle investorer, som havde store tab på aktier, nødt til at lukke deres guld positioner for dække tab på aktier.

Det skal dog siges, at kursen på guld sidenhen steg betydeligt, som man ellers forventer under finansiel uro.

guldbarre

Hvordan bestemmes prisen på guld?

Guld er en råvare, og prisen bestemmes ud fra udbud og efterspørgsel. Det er altså disse markedskræfter der bestemmer handelsprisen på guld.

Efterspørgslen efter guld er relativt konstant, selvom økonomiske kriser midlertidigt sløver efterspørgslen fra smykkebranchen. Men som tidligere nævnt stiger efterspørgslen på guld hos investerer, som f.eks. centralbanker, fonde og private investorer. Dvs. at når aktiekurserne falder, stiger priserne på guld. Det sker, da investorerne er bekymrede for økonomien og derfor placerer sine penge i guld.

Hvad er fordele og ulemper ved at investere i guld?

Fordele

Den “sikre havn”
En af fordelene ved at investere i guld, er som tidligere nævnt, den høje sikkerhed som forbindes med at investere i guld. Denne sikkerhed skyldes, at guld og mange år altid har bibeholdt en vist værdi. Det resulterer i, at under økonomisk uro og negativ tiltro til økonomien strømmer investorer til en “sikker havn” og investerer i guld, når alt andet falder.

Kan være en sikring mod inflation
Guld har historisk set været en god sikring mod inflation og deflation. Dette skyldes, at prisen på skyld ofte stiger når leveomkostningerne i et samfund stiger.

Diversificerer din portfolio
Formålet med at diversificere en portefølje, er at sprede risiko. Grundprincippet i at diversificere en portfolio er derfor, at sammensætte den af investeringer, der ikke korrelerer med dine andre investeringer. I 1970’erne var dårlige for aktier, mens guld klarede det fantastisk. I 1980’erne og 1990’erne klarede aktier sig godt, mens guld havde nogle forfærdeliger år.

Ulemper  

Historisk lavt afkast
Hvis vi sammenligner med aktier og obligationer over de sidste 30 år (21. April 2020), har guld haft en
værdistigning på 355%, hvorimod DOW Jones indekset er steget med 800%.

Guld priser 30 år
Guld prisen de sidste 30 år justeret for inflation. De grå søjler markerer recessioner. Data fra Macrotrends:https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

Sammenligner vi over de sidste 15 år, har guld haft en værdistigning på 288%, hvor DOW Jones er steget med 120%. Dette skyldes finanskrisen i 2009, som sendte aktier i frit fald, og løftede guld til nye højder. Man skal dog være opmærksom på, at dette er udelukkende værdistigning. Der er altså ikke medregnet udbytte fra aktier, som bør medregnes i det samlede afkast.

Jeg ville være forsigtig med at bruge guld som det primære investeringsobjekt over lang tid, og kun bruge det som en mindre del af din portfolio.

Sådan kan du investere i guld

ETF’er

Den letteste måde for private investorer at investere i guld er igennem ETF’er. En guld ETF er en
indeksfond som ejer guld og sælger andele i deres beholdning. Prisen på ETF’en afspejler derfor prisen på guld. Det gør det muligt at eksponere sig i guld for få midler, også slipper du for at opbevare guldbarre under sengen. Det er også en mere likvid måde at investere i guld på, da du hurtigt kan købe eller sælge dine andele i ETF’en på markedet, i løbet af få minutter.

Smykker

Du kan investere i guld ved selv at købe smykker som indeholder guld. Dette er dog en dårlig måde at investere i guld på, da smykkeindustriens avancer er ret gode, og dit smykkes værdi falder derfor med det samme – hvert fald hvis vi snakker rent materielt. Denne måde at investere i guld på frarådes derfor.

Guldbarre, mønter mm.

Hvis du absolut vil eje guld fysisk, så er dette din bedste mulighed. Du skal dog være opmærksom på, at omkostningerne ved at udgrave guld og smelte det om til guldbarre eller mønter, ofte ender hos slutkunden. Derudover skal producenten have en fortjeneste oveni.

Du skal her være opmærksom på, at du kan stole på virksomheden du køber det fra, så du faktisk køber guld af den kvalitet du forventer. Efter du har købt guldet, skal du også opbevare det. Har du ikke lyst til at opbevare guldbarre derhjemme, skal du medregne de omkostninger der ligger i at leje en sikkerhedsboks hos din bank eller lignende. Fordelen ved selv at eje det direkte, at du har sikkerhed i at du selv har gemt guldet væk.

Køb aktier i virksomheder som miner guld

Du kan også eksponere dig mod guld, ved at investere i mine-aktier. Aktierne stiger typisk i pris ved større kursstigninger på guld, da det forventes at virksomheden tjener flere penge, eftersom de kan sælge deres varer for mere.

Nogle eksempler kunne være: Kinross Gold Corp. (K.TO), Barrick Gold Corp. (ABX.TO) og K92 Mining Inc.
(KNTNF)

Hvordan får vi guld?

For at producere guld, skal det udvindes gennem miner. Guld findes oftest sammen med andre typer af metaller som sølv eller kobber. Guld er derfor ofte et biprodukt fra minedrift forbundet med andre metaller.

Det fungerer ved at de finder et sted, hvor de tror på der kan udvindes guld. De får herefter en tilladelse fra staten og går i gang med mine driften. Det er en meget ressourcekrævende proces, da guld skal fjernes fra de resterende metaller der findes. Det kan tage mellem 10 og 20 år før en mine er klar til at producere guld, så det kan raffineres.

guldmine

Hvor meget guld findes der?

Der findes faktisk meget guld i naturen, det eneste problem er blot at sortere det fra jord og andre metaller. Der f.eks. guld i havet, men fordi der er så lidt, vil det kræve alt for mange ressourcer at udvinde det. Det er også muligt at lave guld kunstigt i et laboratorium, men det er ligeledes for dyrt at lave, sammenlignet med hvad guldet kan sælges for. Der er altså en stor forskel i hvor meget guld der findes og tilgængeligheden af guld i verden. Flere eksperter spår, at jagten på metaller som guld og andre dyrebare metaller, kan starte et boom i rum minedrift af asteroider og lignende. Dette kunne hæve udbuddet af guld og sænke prisen – hvis det sker på et tidspunkt.

Konklusion – er guld en god investering?

Det simple spørgsmål om guld er en god investering, kan som så mange andre simple ting i livet, ende med at blive meget komplekst. Guld er ret risikofyldt, og det ville være uklogt, blot at investere i guld. Det optimale brug af guld, ville være som en mindre del af din portfolio, med det formål at diversificere den, så du kan udnytte guldets modsatte kursændringer af de finansielle markeder.

Hvis du vil investere i det, er den letteste og mest optimale måde for den gennemsnitlige dansker, at købe det igennem en ETF.

Håber du kunne bruge denne guide – har du spørgsmål er du mere end velkommen til at kommentere herunder.