Renters rente er det du akkumuleret tjener på dine renter over en periode.

Ja – hvis du ikke er helt med, så uddyber jeg heldigvis herunder.

Renters rente virker ligesom en snebold på vej ned af en bakke.

Tid investeret = hældningen på bakken (Mere tid resulterer i en større hældning)
Snebolden = Størelsen på din portefølje (Flere midler investeret resulterer i en større snebold)

Jo større en hældning og jo mere sne du tilføjer desto større snebold får du.

Forestil dig at du investerer 100.000 kr. Den her investering hiver så et afkast hjem på 10% det første år, så du har 110.000 kr. som du geninvesterer. Næste år hiver du endnu et afkast hjem på 10%, MEN det er af 110.000 i stedet – så du har faktisk 121.000 kr. Det betyder at de penge du har tjent, tjener endu flere penge til dig. Det er ligesom en snebold du ruller ned af en bakke og fortsætter du sådan i mange år, får du det der hedder en eksponentiel udvikling (Se grafen herunder) – og det kan vi godt lide når vi investerer.

Renters rente udvikling med et 10% årligt afkast

For virkelig at opnå denne sneboldseffekt, er det faktisk bedst at springe ud i at investere så tidligt som muligt. Hvis du er i tvivl om hvordan du kommer i gang med at investere, så har jeg lavet en guide, hvor du som begynder, bliver klædt på til at investere – den kan du læse her.

I eksemplet ovenover har frekvensen som hvert år. I dine beregninger, kan du selv bestemme om frekvensen er halvårligt, månedligt eller dagligt. Denne frekvens har stor betydning for hvor hvilket afkast man ender med i sidste ende.

“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”

Albert Einstein

Formlen for at beregne renters rente er således:

Formel for renters rente

I formlen er n antal perioder det strækker sig over, K er start indskudet og r er renten det stiger med. Så hvis vi bruger vores tidligere eksempel med 100.000 og en årlig rente på 10% er udregningen således:

Formel for år 1

Og for år 2 er det: