Year-Over-Year (YOY) bruges til at sammenligne financielle performance tal imellem 2 tidsperioder og dermed vurdere hvor attraktiv en potentiel investering er – f.eks. en virksomheds omsætning i 2. kvartal 2019 med 2. kvartal 2020.

Lad os tage en hurtigt eksempel:

Virksomhed ABC havde i 1. kvartal 2019 en omsætning på 10 mio. DKK. og i 1. kvartal 2020 er den steget til 12 mio. DKK. Virksomhed ABC har derfor en 20% year-over-year stigning.

YOY kan bruges på tal som bliver målt årligt. YOY bruges ofte i finansielle rapporter om financielle tal som omsætning, bruttofortjeneste, afkastningsgrad mm., da det er en god indikator for om virksomheden har positive tendenser – derudover der tallene også lette at gennemskue.

Hvad er fordelen ved at bruge year-over-year (YOY)?

  • Det gør det let at sammenligne forskellige tal på tværs af år. Det gør det f.eks. hurtigt at vurdere om virksomheden bliver mere eller mindre profitabel.
  • Sæsonudsving formindskes når man bruger year-over-year (YOY), da man ofte ser på tal fra samme kvartal sidste år – f.eks. 2. kvartal i 2019 sammenlignes med 2. kvartal 2020. Hvis en virksomhed f.eks. sælger skiudstyr vil deres omsætning i 2. kvartal nok aldrig slå omsætningen i 4. kvartal, og derfor ville det ligne at det går dårligere for virksomheden.

Apples year-over-year (YOY) indtjening er f.eks. meget stagnerende pga. Covid 19.

Har du spørgsmål må du endelig kommentere – så svarer jeg så hurtigt som muligt.