Denne guide vil klæde dig på til at gå i gang med dit første aktie køb. Jeg forklarer hvad en aktie er, hvordan du vælger de rigtige og til sidst hvordan du kommer i gang.

Hvad er aktier?

En aktie er en andel af en virksomhed, som handles på en børs. Prisen bliver bestemt af udbud og efterspørgsel på markedet og når du har købt en aktie, ejer du en del af virksomheden.

Dit afkast (De penge du tjener) kan enten komme ved at kursen på aktien stiger, hvorefter du sælger aktien med profit. Du kan også opnå det ved at få udbytte, som er den del af virksomhedens overskud, de vælger at uddele til aktionær (Dem der har aktier i virksomheden). Det kunne eksempelvis være 10 kr. pr. aktie.

Aktier der betaler et højt udbytte kaldes udbytte aktier.

Du kan også eje aktier som både stiger i kurs og betaler udbytte, men det kommer vi ind på senere.

Men inden vi går helt i gang får du lige en forsmag på, hvad man som ny investor skal og ikke skal (Se billedet herunder).

Do’s and Dont’s for begyndere indenfor aktier

Hvorfor investere i aktier?

Den primære grund til at investere generelt, er at få et positivt afkast på din
investering – altså tjene flere penge end du har nu. Det er selvfølgelig også gældende for aktier. I disse dage, hvor du betaler negative renter for at have penge stående på bankkontoen, kan det give endnu mere mening at investere i aktier, så dine penge ikke forsvinder til ingenting.

Aktier fremfor andre investeringsmuligheder

Der er 3 primære grunde til at investere i aktier fremfor eksempelvis ejendomme.

 • Du kan komme i gang for få penge
  Næsten alle har råd til at komme i gang med aktieinvestering. Som nybegynder, startede jeg selv ud med at investere 5.000 kr. imens jeg gik på HHX og har efterfølgende suppleret op jo mere erfaren jeg blev. Du kan endda komme i gang med helt ned til 200 kr. Du skal dog være opmærksom på at kurtage (Gebyr fra børsmægler), da kurtagen kan blive en forholdsvis stor procentvis omkostning.
 • Det kræver lav indsats at vedligeholde
  Når du først har besluttet dig for, hvilke aktier du vil købe og derefter har købt dem, har du ingen forpligtigelser. Du kan derfor fortsætte i din travle hverdag, uden af have endnu en forpligtigelse du skal ordne. Dette passer perfekt ind i den strategi, som jeg anbefaler til nybegyndere – bare rolig, jeg kommer ind på den længere nede.
 • Du får lov til at ”eje” fantastiske virksomheder
  Du kan få lov at købe en andel af gode virksomheder, som du virkelig tror på. Har du lyst til at investere i Google? Apple? Så kan du købe en aktie i dem. Hvis de klarer sig godt økonomisk på langt sigt, så bliver det nok også afspejlet i din investering. Du skal dog være opmærksom på, at på kort sigt, kan alt ske.
Aktier begynder investu.dk

Hvilken strategi skal man vælge som nybegynder?

Som nævnt ovenover, kan alt ske på aktiemarkedet på kort sigt. Det kan være en Corona krise, som barberer 20-50% af en virksomheds værdi. Det eneste ansvarlige at anbefale begyndere på aktiemarkedet, er ”Buy and hold” – altså at investere langsigtet og ikke sælge dine aktier efter 2 måneder, fordi du bliver nervøs for om de falder. Hvorfor tænker du nok? Jeg giver dig 2 gode grunde her:

 1. Ser man på aktiemarkederne generelt over lange perioder, så stiger de. På billedet nedenunder kan du f.eks. se de 2 store kriser omkring år 2000 og 2008. Ud fra denne graf har det typisk afkast på S&P 500 indekset (Indeks med 500 største amerikanske virksomheder) over de seneste 20-30 år, har i gennemsnit ligget omkring de 8-10%. Så investerer du og holder i langt tid, øger du dine chancer for at opnå et godt afkast.S&P 500 indeks 30 års historikUdviklingen i S&P 500 de sidste 30 år justeret efter inflation. Kilde: https://www.macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data
 2. Så godt som ingen ved hvornår aktiemarkederne stiger eller dykker. Og hvad gør at vi bedre kan forudse et dyk fremfor professionelle, som sidder med aktier dagligt? Den måde du bedst tjener penge på, specielt som begynder, er ved at have tid i markedet. Der er endda flere studier/undersøgelser, som viser at tid i markedet er bedre end prøve at time det – altså købe når det er billigt.
markedsudvikling
Markedsudviklingen på 5 år eller 5 dage. Hvilken vil du investere efter?

Selv verdens ukronede investeringskonge, Warren Buffet, bruger høj grad samme strategi.

“Only buy something that you’d be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years.”

Warren Buffet

Reducer risiko og invester i en indeksfond
Når man investerer, vil man gerne udsættes for så lav risiko, som muligt. På aktiemarkedet, gør man dette ved at diversificere sin portefølje af aktier. Det kan gøres ved at købe mange forskellige aktier. Problemet er dog, at med relativt få midler, kommer du ikke langt, og dine penge bliver ædt at kurtage. For at opnå samme diversificering, kan du investere i en indeksfond.

”En indeksfond investeringsfond, med en aktie portefølje, som er designet til at matche et markedsindeks – f.eks. det danske OMXC25 indeks, med de 25 største danske aktier.”

Vi ved også, at indekser generelt stiger over årene, så hvorfor ikke udnytte dette? Så for nybegyndere der vil i gang med aktier, er det derfor en god idé at investere i indeksfonde. Når du senere hen bliver mere fortrolig med at læse regnskaber og vurdere virksomheder, kan du begynde at tilføje specifikke virksomheder. Det er dog sjældent man kan slå en indeksfond på langt sigt. Sparindex har nogle gode indeksfonde med lav ÅOP og god Morningstar rating.

Så grundene til at vælge en indeksfond som nybegynder:

 • Du er endnu ikke fortrolig med at udvælge de rigtige aktier.
 • Du vil gerne have lav risiko, ved at sprede dine investeringer – det gør du billigst med en indeksfond.
 • Det er de færreste investorer der over en længere årrække kan ligge solidt over markedsgennemsnittet. Det er specielt svært, hvis du ikke sidder med investeringer som din fuldtidsbeskæftigelse.
 • Du skal ikke selv bruge tid på at balancere din aktie portefølje.

Vil du lære mere om indeks fonde, har vi lavet en guide som du kan læse her – Hvad er en indeksfond?

Aktier for begyndere

Hvad er første skridt, for at komme i gang med aktier, hvis man er begynder?

Først og fremmest skal du spørge dig selv: ”Kan jeg klare udsving og volatilitet på markedet?”. Du kan se prisen på dine aktier hver eneste dag, og hvis du ikke kan håndtere de udsving der kan være, er det måske ikke det værd. Hvis du ikke kan håndtere kursfald og derfor afviger fra din langsigtede strategi om at holde på aktien, så bør du genoverveje om du skal investere i aktier. Du skal derfor være afklaret med, at dine aktier kan falde i værdi på kort sigt, men at de burde stige på langt sigt.

Herefter skal du planlægge din strategi; vil du prøve at slå markedet ved selv udvælge aktier eller investere i indeksfonde? Eller en kombination? Jeg har personligt 50% indeksfonde for den lave risiko og resten investeret i udvalgte aktier, da det passer til min risiko profil.

Hvordan tjener man penge på aktier?

Der er 2 måder du kan tjene penge på ved at investere i aktier.

 1. Udbytte: Har du aktier i en virksomhed som udbetaler udbytte, får du en sum penge svarende til din aktie position. F.eks. udbetaler Microsoft typisk udbytte hvert kvartal på ca. 0,5$ pr. aktie. Der ligger en strategi i at eje virksomheder, som udbetaler et højt udbytte, for på den måde at få flere penge at investere for.
 2. Værdistigning: Hvis du køber en aktie til en specifik kurs, og den herefter stiger i pris, har du på papiret tjent penge. Denne værdistigning kan du realisere ved at sælge aktien igen. Aktier hvor dette er den typiske måde at tjene penge på, er f.eks. Amazon og Tesla, som har høje værdistigninger, men ikke udbetaler udbytte.

Der findes selvfølgelig aktier, som både stiger i værdi og udbetaler udbytte.

Hvordan finder man de rigtige aktier?

Hvis du er på bar bund og ingen anelse har om hvilke aktier du skal købe, bør du starte med at tilegne dig grund viden – sådan er det heldigvis for alle begyndere. Det kan du gøre på følgende måder:

 1. Læse nyhedsmedier som finans.dk eller borsen.dk. Du kan også søge til udenlandske som Bloomberg.com eller CNBC.
 2. Undersøg de forskellige indeks og hvilke virksomheder de indeholder – f.eks. S&P 500. Læse om de forskellige virksomheder og hvad de laver.
 3. Lyt til podcasts, eksempelvis millionærklubben, se forskellige YouTube videoer eller læs nogle blogindlæg.

Når du så finder en interessant aktie, bør du undersøge den nærmere. Jeg læser altid deres ”Investor relations” grundigt igennem, for at få en fornemmelse for deres strategi og regnskab. Så vil du finde Microsofts, googler du bare ”Microsoft investor relations”, også finder du de fleste oplysninger.

Gode aktier, er ofte i virksomheder som har mange vækstmuligheder. Apple har f.eks. Iphone, Mac computere, Airpods, Ipad, Apple Watch og deres omsætning fra services (F.eks. icloud) vækster også en del. Det er bl.a. en af det ting man kan kigge efter. Spørgsmålet er så herefter om aktien allerede er prissat for højt – her kan du bl.a. bruge et værktøj som Price Earning værdien, til at vurdere dette.

Hvad skal man prøve at undgå, når man eksempelvis læser regnskab?

Der er typisk 2 ting jeg kigger efter, når jeg læser årsregnskaber:

 1. Er virksomheden profitabel? Hvis virksomheden ikke er profitabel, er det ikke en investering for mig. Der kan sagtens være penge at hente, men det er for stor risiko for mig.
 2. Det skal have en solid balance. De skal have en likvid beholdning også lille en gæld som muligt. Det gør de står stærkere, når der kommer en krise. Eller hvis de har lyst til at opkøbe en virksomhed, har penge problemer, har de pengene til dette.

Køb kun aktier i virksomheder du forstår

Et vigtigt råd til begynderen indenfor aktiehandel: Invester kun i virksomheder du forstår. Bare fordi en aktie er blevet ”hypet” og alle taler den op, skal du ikke købe den, hvis du ikke forstår forretningen. Hvis du ikke forstår forretningen, har du sikkert heller ikke tiltroen til virksomheden på langt sigt. Når det så går dårligt, også ender du nok med et tab. Hvis du eksempelvis ikke forstår hvorfor Tesla er så højt prissat og samtidigt mener at VW overhaler dem – så lad vær at investere.

Hvordan køber man aktier?

Når du har bestemt dig for en eller flere aktier du gerne vil købe, skal du oprette dig hos en børsmægler. Alt dette sker digitalt i dag, så det er heldigvis relativt let at begynde. Du kan købe aktier igennem din bank, men de har typisk en høj kurtage sammenlignet med børsmæglere som Nordnet, Saxo eller Etoro. Jeg har selv handlet igennem Nordnet de seneste 7 år, men er også begyndt at bruge Etoro. Vi har lavet en sammenligning at de bedste steder at handle aktier, så hop ind og læs mere.

Aktier for begyndere kan være uoverskueligt. Det kan være en god idé at teste dine køb af på et papir, og se hvordan dine handler udvikler sig over tid. Klarer du det godt, kan du begynde at teste af med mindre beløb.