Ejendomsinvestering har i årtier været en populær investering, og har været en hjørnesten i mange investorers investerings portefølje. I dag er der heldigvis mange måder at investere i ejendomme på. Du er derfor ikke tvunget til at købe en gammel ejendom og renovere for derefter at bruge energi på at udleje den – selvom man ofte kan finde en god investering her.

Jeg går igennem de forskellige muligheder samt fordele og ulemper ved dem. Derudover kan du læse minimumsinvesteringen for de forskellige måder at investere i ejendomme (Jeg bruger primært nr. 4).

Traditionel ejendomsinvestering

Ved traditionel ejendomsinvestering, investerer du i en ejendom, hvor du selv har hele ansvaret for at renovere (Hvis nødvendigt) og udleje ejendommen.

Kapitalkrav: >100.000 Kr.
Involvering: Høj
Passer til: Gør det selv personer, som har tid til at drifte ejendomme.

Fordele:

  • Potentielt højt afkast.
  • Du kan selv påvirke din investering i en positiv retning.

Ulemper:

  • Kræver en del kapital.
  • Potentielle fejl, f.eks. ved at købe et for dyrt hus, kan betydeligt påvirke afkast negativt.

Det kan kræve en del arbejde at have fuldt ansvar for en ejendom – det er dog også her potentialet for det største afkast ligger. Det er tidskrævende at finde det rette hus, renovere det (Hvis nødvendigt) og efterfølgende leje det ud. Graden af arbejde svinger dog meget, da du kan have lejere, som aldrig skaber problemer og et hus som aldrig får skader, men du kan også ende med at stå i modssatte situation.

Den klare fordel ved at selv at købe ejendommen, er den frihed vet selv at påvirke investeringen i en positiv retning. Hvis du lægger de nødvendige timer, øger du sandsynligheden for et bedre afkast.

På grund af sikkerheden i at eje en ejendom, er det typisk nok med en udbetaling på 20-30% på en ejendom, hvor de sidste 70-80% bliver lånt af et realkredit institut. Det at du kan låne gør det også muligt at geare din investering, så du kan købe mere end du egentlig har penge til.

Crowdfunded ejendomsinvestering

Ved Crowdfunded ejendomsinvestering køber du en lille del af en ejendom, sammen med mange andre. Her kan du købe dig ind som investor fra helt ned til 10.000 kr. Når du først har investeret, behøver du ikke at gøre mere.

Kapitalkrav: <10.000 Kr.
Involvering: Lav
Passer til: Personer, som ikke har tid/råd til at gå all-in og investere selv, men som stadig vil styre hvilke ejendomme som der investeres i.

Fordele:

  • Lavt krav til kapital.
  • Du kan påvirke hvilke ejendomme du vil investere i.
  • Du undgår at drifte ejendommen.

Ulemper:

  • Afkastet kan ikke stige specielt meget over det forud planlagte afkast.
  • Du kan ikke selv påvirke investeringen.

Der findes forskellige platforme, som gør det muligt at investere delvist i en ejendom. Det er en relativt billig måde at komme i gang med ejendomsinvestering, uden at satse din opsparing. De forskellige platforme har typisk forskellige projekter, som du kan vælge imellem, også kan du vurdere hvilken du foretrækker. De giver også et estimat for afkast og løbende udbytte.

Køb – Renovér – Sælg / House Flipping

Ved house flipping køber du en ejendom, renoverer den for at sælge den med profit. Dette kræver renoverings færdigheder og markedsindsigt for at gøre gode handler.

Kapitalkrav: >100.000 Kr.
Involvering: Meget høj
Passer til: Gør det selv personer, med erfaring med at vurdere priser på ejendomme.

Fordele:

  • Du kan selv påvirke hvor stor dit afkast bliver.
  • Dine penge er bundet i en ejendom i relativt kort tid.

Ulemper:

  • Du skal have færdigheder indenfor renovation af ejendomme.
  • Det kræver markedsviden, at kunne købe de rigtige ejendomme.

Hvis du house flipper, går du efter at finde et håndværker tilbud, som du renoverer for at sælge det med proft. Her skal du være god til at renovere og balancere, hvor mange penge du vil investere i renovering ift. hvor meget det hæver salgsprisen. Den største risiko ligger i, at du ikke kan få solgt ejendommen til den ønskede salgspris. Ved et typisk house-flip går der 6 måneder fra køb til at det bliver solgt igen.

Real Estate Investment Trusts (REITs)

REITs er et firma som investerer, ejer og driver ejendomme. De er struktureret som en investeringsfond, og mindre investorer kan derfor købe sig ind i dem, som en normal ETF. REITs betaler et højt udbytte sammenlignet med aktier.

Kapitalkrav: <10.000 Kr.
Involvering: Lav
Passer til: Personer som gerne vil eksponere sin portfolio mod ejendomme uden selv at håndtere det.

Fordele:

  • Du slipper for besværet ved at udleje ejendomme.
  • Skulle du få brug for likviditet, er det hurtigt at sælge dine REIT aktier.
  • Ved at investere i en REIT, ejer du indirekte mange ejendomme. Det giver dog en diversificering, som er svært at opnå selv.

Ulemper:

  • Du kan ikke selv påvirke driften af porteføljen.
  • Når du selv køber, kan du låne til købet og dermed gearer du din investering. Det kan du ikke, når du investerer i en REIT.

REITs kan blive købt og solgt på en børs, på samme måde som du køber og sælger aktier. Det gør det let at blive ejendomsinvestor, uden at skulle håndtere lejere, vedligeholde og hvad der ellers høre til at drifte ejendomme.

En REIT er underlagt specielle skatte regler – de er nemlig fritaget for at betale selskabsskat. For at kunne forblive en REIT skal de udbetale 90% af den skattepligtige indkomst i udbytte til aktionærerne. Denne skattemæssige fordel, gør det til et godt alternativ til udbytte aktier.

REITs kan være en god på måde at diversificere sin portefølje fra normale aktier, ud i ejendomme.

Inden du kaster dig ud i at investere i REITs, skal du være opmærksom på, at der finde sto forskellige typer; Equity REITS som ejer ejendomme og Mortgage REITs, som tilbyder finansiering ejendoms investorer. Jeg investerer udelukkende i Equity REITs, da deres aktiver er reelle ejendomme. Begge eksponerer dig dog for ejendomsinvestering.