Hvad er FIRE?

FIRE står for Financial Independence, Retire Early. Det bliver både kaldt en bevægelse, et koncept og et mindset, men dét FIRE går ud på, er hovedsageligt at reducere ens udgifter, spare op og investere det opsparede beløb. Når forrentningen af det investerede beløb er højere end ens udgifter, er man efter FIRE modellen økonomisk uafhængig og kan vælge at gå på pension.

Du kan beregne herunder, i vores simplificerede model, hvornår din FIRE alder er, ift. til dine indtægter og udgifter.Hvad betyder tallene?

Pensionsalder er den alder du er økonomisk uafhængig ift. de tal du har tastet ind i beregneren.

Formue ved pensionsalder er den formue du har opsparet henover perioden og der skal/vil være tilgængelig ved pensionsalderen.

Årligt afkast ved pensionsalder er det afkast du får, baseret på den forretning du har indtastet, af din samlede formue.

Opsparingsrate er hvor stor en procentdel du opsparer af din indtægt. Den beregnes således: (indtægt – udgifter) / indtægt * 100 = opsparingsrate
Den er med til at fortælle hvor hurtigt du bliver økonomisk uafhængig.

Hvad du skal være opmærksom på

Du skal være opmærksom på at dette er en simpel beregner. Den tager derfor ikke hensyn til SKAT af dit afkast, og den tager udgangspunkt i at du har en stabil indtægts- og udgiftspost. For at imødekomme dette kan du justere på dine tal.

Mere om FIRE

FIRE konceptet begyndte at blive spredt i 1992 efter udgivelsen af bogen “Your Money or Your Life” skrevet af Vicki Robin og Joe Dominguez.

Som nævnt tidligere går konceptet ud på at man sparer en stor del af ens løn op, ca. 50-70% typisk, og sørger for at leve med så få udgifter som muligt henover en periode. Den opsparede kapital investeres i forholdsvist sikre investeringer der giver et stabilt afkast hvert år.

4% reglen

Én regel nogle benytter sig af, er at regne med at man skal kunne leve for ca. 4% af éns investerede formue, også kaldet 4% reglen. Kort fortalt tager reglen udgangspunkt i at aktiemarkedets gennemsnitlige årlige afkast ligger på omkring 7%, herfra trækkes 3% fra som inflation. Så reglen siger at hvis du kan nøjes med at benytte 4% af din samlede investerede formue hvert år, vil du have nok penge til at leve uafhængigt for evigt. Reglen skal dog tages med et gran salt, og afhænger af mange variabler. Hvis du er mere interesseret i at høre mere om 4% reglen kan du enten klikke på linket her, eller se videoen herunder:

Forskellige slags FIRE

Du sidder måske og tænker; “Hvis jeg bliver økonomisk uafhængig, imens jeg har forsøgt at have så lave udgifter som muligt. Så betyder det vel bare at jeg kan fortsætte med at leve af havregrød og bo på en sten for evigt?”.

I bund og grund, ja – det er formålet med FIRE at du skal reducere dine omkostninger så meget som muligt, for at kunne gå tidligst muligt på pension. Der er dog kommet flere forskellige begreber til, som kunne dække mere ønskværdige scenarier.

Fat FIRE

Tager man et Fat FIRE udgangspunkt, så er formålet at blive økonomisk uafhængig i en normal eller relativ luksuriøs levestandard. Her vil fokus ikke være så meget på at reducere omkostninger, men forsøge at løfte indtægter, eller ved at acceptere at uafhængighed er noget der tager længere tid end ellers.

Lean FIRE

Lean FIRE er tættest på det basale princip af FIRE. Reducér omkostninger. Med denne tilgang forsøger man dog bare at leve så minimalistisk som overhovedet muligt, for at blive hurtigst muligt økonomisk uafhængig.

Barista FIRE

Hvis man er ‘Barista FIRE’ er man ikke helt uafhængig. Denne tilgang sigter at man skal kunne skille sig af med sit 8-16 job, for derimod at arbejde med et mindre tidskrævende bi-job eller ens hobby som skal dække en del af leveomkostningerne, hvor resten bliver dækket med afkastet fra den investerede formue.

Begreberne i sig selv kan du ikke bruge til så meget, da det stadig alt sammen gælder om det samme; reducér omkostninger, evt. forøg indtjening og invester så meget som muligt.
De kan dog i stedet bidrage med en idé om hvad du sigter efter. Måske behøver du slet ikke gå efter at få en formue på 4 mio. kr. hvis du gerne vil have et mindre tidskrævende job, eller hvis du allerede er glad for dit eget job. Så kan du måske bare nøjes med en mindre formue og så gå på deltid, hvilket ville være ‘Barista’ tilgangen – eller måske vil du gerne hurtigst muligt kunne være økonomisk uafhængig, koste hvad det vil, så er ‘Lean’ tankegangen mere relevant for dig.

Smid en kommentar

Har du forslag, ønsker eller kritik til artiklen eller beregneren, så skriv en kommentar! Vi tager glædeligt imod al’ feedback.