Det er kun blevet lettere at handle med værdipapirer/aktier de seneste 10 år, men hvordan køber man aktier?

I dag købes aktier og værdipapirer igennem sin netbank eller en online børsmægler. En online børsmægler kunne f.eks. være Nordnet eller SaxoTrader, som udelukkende fokuserer på investering i værdipapirer. Herunder går jeg igennem fordele og ulemper ved begge måder at købe aktier.

Igennem netbank

Alle banker og pengeinstitutter tilbyder investering på deres netbank. Hvis du ikke har en funktion der hedder “investering”, skal du bare snakke med din bankrådgiver, så skal de nok åbne op for funktionen.

Fordele

 • Det er let at få det samlede overblik over din økonomi – inklusiv dine investeringer.
 • Du har kun et sted du skal logge ind for at styre din økonomi.
 • Din bankrådgiver vil sikkert gerne rådgive dig og finde en investeringsstrategi for dig.

Ulemper

 • De tilbyder færre investeringsmuligheder. Det gælder både produkter (Som indeksfonde) eller aktiemarkeder du ikke har adgang til.
 • Det er dyrere at investere igennem banken, da du ofte betaler en højere kurtage, ift. en online børsmægler som f.eks. Nordnet.
 • En bankrådgiver er ikke nødvendigvis 100% på din side. De skal også tjene penge og derfor vil de sikkert prøve at få dig til at købe deres egne investeringsprodukter, selvom de præsterer dårligere eller er dyrere en alternativerne. Du bør derfor undersøge dine alternativer. Det kan du ved at læse flere af vores artikler. En god start er vores generelle guide til investering og guide til indeksfonde – så er du godt kørende.
  Du kan også opsøge ekstern uvildig investeringsrådgivning, men så giver det mere mening at bruge en online børsmægler.
Hvordan køber man aktier?

Online børsmægler

En online børsmægler tilbyder udelukkende investering i værdipapirer. Når du først har oprettet dig, overfører du blot penge til din depotkonto (Lidt ligesom en bankkonto), hvorfra du kan investere i aktier, obligationer eller ETF’er.

De mest populære og billigste online børsmæglere i Danmark er Nordnet og SaxoTrader, som jeg begge bruger. Derudover bruge jeg også Revolut til at handle amerikanske aktier.

Fordele

 • Den laveste kurtage og derfor også den billigste måde at handle aktier og værdipapirer.
 • Mange investeringsmuligheder, både i form af markeder og produkter.
 • På SaxoTrader kan du oprette en aktiesparekonto, som reducerer skatten på dine investeringer. 

Ulemper

 • Du står mere på egne ben, hvis du investerer herigennem. Har du tænkt dig at investere dine penge alligevel, bør du alligevel sætte dig lidt ind i hvad du investerer i. Enten søg på nettet eller betal for ekstern og uvildig investeringsrådgivning.
 • Det er lidt mere besværligt at komme i gang, selvom det er ret nemt.

Hvilken er bedst?

Som du kan læse ovenover, er der fordele og ulemper ved begge dele. Jeg er af den overbevisning, at du bør sætte dig ind i basics i at investere selv, før du begiver dig ud i det. Og har du basic viden, er det også billigst at investere selv. Så skal du blot gøre op med dig selv om du vil være en passiv investor eller aktiv investor.

Håber artiklen om hvordan man køber aktier har hjulpet – har du yderligere spørgsmål, skal du endelig bare kommentere.