Vil du gerne sikre dig bedre mod lavkonjunkturer i økonomien? Så kan defensive aktier være noget for dig. Jeg forklarer kort hvad det er også har jeg lavet en illustration med eksempler på defensive brancher og aktier.

Defensive aktier påvirkes i mindre grad af konjunktursving. Aktierne tilhører sektorer, der forventes at kunne tjene penge uanset tilstanden af den bredere økonomi. Uanset økonomiens tilstand, køber vi f.eks. stadig tandpasta og strøm til vores hus.

Eksempler på defensive brancher og aktier

De 4 vigtigste ting du skal vide om defensive aktier:

  • De har typisk stabile indtægter, uanset økonomien og aktiemarkedets situation.
  • På langt sigt kan de give nogenlunde samme afkast som andre aktier, dog med en lavere risiko. Du finder dog sjældent kursraketter som Tesla iblandt defensive aktier.
  • Når det går godt for økonomien, bevæger investorer sig væk fra defensive aktier imod cykliske aktier. Kurserne stiger derfor generelt mindre når det går godt.
  • Det er ofte store veletablerede virksomheder som Novo Nordisk, TRYG, Coca Cola og lignende, som betragtes som defensive aktier.

Eksempler på sektorer med defensive aktier er medicinalsektoren, forsikringssektoren og forsyningssektoren.

Beskytter investering

Hvilke eksempler på defensive aktier er der?

Den første, der kan blive bragt op, er Topdanmark. Det er en forsikrings- og pensionsvirksomhed. Uanset de nuværende tider, tilbyder de et produkt, som der hele tiden er efterspørgsel efter, da personer stadig ønsker at spare op til en pension og stadig har brug for eksempelvis bilforsikringer i usikre perioder. Derfor har de lykkedes med at holde sig stabile selv i de sværeste tider.

Der er også medicinalvirksomheden Novo Nordisk, der blandt andet producerer væksthormon og insulin. Diabetikere stopper ikke med at have brug for insulin, når det går dårligt for økonomien, da det er et livsnødvendigt middel. De vil derfor som regel prioritere medicinen, hvorved Novo Nordisk i lav grad er påvirkede af lavkonjunkturer.

Hvilke fordele har de?

Defensive aktiers lave følsomhed over økonomiens nuværende tilstand er et dobbeltsidet sværd.

Af fordele ved denne situation er, at hvis det pludselig skulle gå særdeles elendigt for økonomien, vil defensive aktier ofte stadig være i stand til at tjene penge og falde knap så meget i værdi. Disse aktier falder altså mindre end de cykliske aktier, der netop varierer mere kraftigt med konjunkturen. De vil også kunne opretholde deres udbyttebetaling, skulle dette være noget, virksomheden havde for vane at udbetale.

Du kan f.eks. se på grafen herunder, hvordan aktiekursen på defensive og cykliske aktier opfører sig alt efter økonomiens situation.

Hvilke ulemper har de?

Den store ulempe ved defensive aktier er, at hvis det virkelig skulle komme til at gå godt for økonomien, vil du ikke kunne drage specielt godt gavn af det, da de stiger mindre end cykliske aktier. Dette skyldes, at virksomhedernes produkter og services ikke oplever markante stigninger i efterspørgsel, som følge af den bedre økonomi. Diabetikere får trods alt ikke behov for mere insulin blot fordi de, har et større rådighedsbeløb.

Skal jeg vælge cykliske eller defensive aktier?

Hvorvidt du bør vælge cykliske eller defensive aktier, går i høj grad an på graden af din risikovillighed. Er du mere for de sikre, stabile afkast fra defensive aktier, er det klart noget, du bør overveje nærmere. Ellers bør du kigge på nogle mere risikable, men også potentielt afkastrigere aktietyper som cykliske aktier.

Eksempler på cykliske aktier er f.eks. Bilaktier som VW, da folk i større grad stopper med at købe biler, når økonomien er presset.

Hvordan finder jeg defensive aktier?

Det er ikke altid tilfældet, at du kan finde en liste over defensive aktier, men bliver nødt til at finde dem på egen hånd. En god tommelfingerregel er dog at overveje, hvorvidt en virksomhed producerer et produkt, der stadig er behov for under en krise.

Vil ud gerne i gang med aktier, bør du læse vores guide til aktier for nybegyndere.

Har du spørgsmål? Så kommentér endelig, så skal jeg nok svare med det samme 🙂