Har du hørt begrebet “defensive aktier” blive smidt omkring, men er ikke helt sikker på, hvad det er? Vi vil med denne artikel præsentere en introduktion til defensive aktier, og hvad det indebærer. Deriblandt hvad de er, give nogle enkelte eksempler og tage et kig på forskellige fordele og ulemper ved disse defensive aktier.

Defensive aktier kort fortalt

Defensive aktier er, hvad man oftest kalder aktier, der ikke påvirkes markant af konjunktursving. Det vil sige, at der her er tale om aktier, som hører til sektorer, der forventes at kunne tjene penge uanset tilstanden af den bredere økonomi.

Sektorer vis aktier betegnes som defensive er typisk dem, der tilbyder services eller produkter, der vægtes højt og/eller er vigtige i høj såvel som lavkonjunktur.

De 4 vigtigste ting du skal vide om defensive aktier:

  • De giver kontinuerligt er godt afkast og har stabile indtægter, uanset aktiemarkedets situation.
  • På langt sigt kan de give nogenlunde samme afkast som andre aktier, dog med en lavere risiko.
  • Når det går godt for markederne, stiger disse aktiers værdi mindre.
  • Det er ofte store veletablerede virksomheder som Novo Nordisk, TRYG, Coca Cola og lignende, som betragtes som defensive aktier.

Eksempler på sektorer med defensive aktier er våbenindustrien, medicinalsektoren, forsikringssektoren og forsyningssektoren.

Beskytter investering

Hvilke eksempler på defensive aktier er der?

Vi vil her bringe op to forskellige virksomheder vis aktier generelt anses som defensive aktier.

Den første, der kan blive bragt op, er Topdanmark. Det er en forsikrings- og pensionsvirksomhed. Uanset de nuværende tider, tilbyder de et produkt, som der hele tiden er efterspørgsel efter, da personer stadig ønsker at spare op til en pension og stadig har brug for eksempelvis bilforsikringer i usikre perioder. Derfor har de lykkedes med at holde sig stabile selv i de sværeste tider.

Der er også Novo Nordisk, som er en medicinalvirksomhed, der blandt andet producerer væksthormon og insulin. Diabetikere stopper ikke med at have brug for insulin, når det går dårligt for økonomien, da det er et livsnødvendigt middel. De vil derfor som regel prioritere medicinen, hvorved Novo Nordisk i lav grad er påvirkede af lavkonjunkturer.

Hvis du gerne vil undersøge lidt nærmere om defensive aktier, kan du finde mange her.

Hvilke fordele har de?

Defensive aktiers lave følsomhed over økonomiens nuværende tilstand er et dobbeltsidet sværd.

Af fordele ved denne situation er, at hvis det pludselig skulle gå særdeles elendigt for økonomien, vil defensive aktier ofte stadig være i stand til at tjene penge og falde knap så meget i værdi. Disse aktier falder altså mindre end de cykliske aktier, der netop varierer mere kraftigt med konjunkturen. De vil også kunne opretholde deres udbyttebetaling, skulle dette være noget, virksomheden havde for vane at udbetale.

Hvilke ulemper har de?

Den store ulempe ved defensive aktier er, at hvis det virkelig skulle komme til at gå godt for økonomien, vil du ikke kunne drage specielt godt gavn af det, da de stiger mindre end cykliske aktier. Dette skyldes, at virksomhedernes produkter og services ikke oplever markante stigninger i efterspørgsel som følge af den bedre økonomi. Diabetikere får trods alt ikke behov for mere insulin blot fordi de, har et større rådighedsbeløb.

Skal jeg vælge cykliske eller defensive aktier?

Hvorvidt du bør vælge cykliske eller defensive aktier, går i høj grad an på graden af din risikovillighed. Er du mere for de sikre, mere stabile afkast fra defensive aktier, er det klart noget, du bør overveje nærmere. Ellers bør du kigge på nogle mere risikable, men også potentielt afkastrigere aktietyper som cykliske aktier.

Eksempler på cykliske aktier er f.eks. Bilaktier som VW, da folk i større grad stopper at købe biler, når økonomien er presset.

Hvordan finder jeg defensive aktier?

Det er ikke altid tilfældet, at du kan finde en liste over defensive aktier, men bliver nødt til at finde dem på egen hånd. En god tommelfingerregel er dog at overveje, hvorvidt en virksomhed producerer et produkt, der stadig er behov for under en krise. Selvom der her stadig er behov for medicinalvirksomheder, er det ikke alle, der er stabile. Førnævnte Novo Nordisk har en længere række af produkter, så de er relativt godt isolerede fra konsekvenserne af en krise.

Vil ud gerne i gang med aktier, bør du læse vores guide til aktier for nybegyndere.

Det handler om stabilitet

Strengt taget handler defensive aktier ikke om, hvor lang tid virksomheden har været aktiv. Det handler snarere om stabilitet. Selvfølgelig kan en hvilken som helst virksomhed komme i krise, skulle de ikke følge med tiden. Blockbuster er et eksempel på en virksomhed, der fejlede i at følge med tiden.

Har du spørgsmål? Så kommentér endelig, så skal jeg nok svare med det samme 🙂