Cykliske aktier, er aktier hvor aktiekursen i større grad bliver påvirket af den generelle økonomi – på godt og ondt. Cykliske aktier sælger ofte “luksus” varer, som forbrugere køber meget af, når det går godt for økonomien og modsat sparer væk, når økonomien halter.

Eksempel på aktiekursen for en cyklisk aktie.

Et eksempel
Bil-aktier er et eksempel på cykliske aktier, for når det går skidt for økonomien er folk mindre tilbøjelige til at købe en bil, som resulterer i mindre omsætning og dermed en lavere aktiekurs. Når det derimod går godt for økonomien, bliver en ny bil prioriteret hos mange forbrugere. Så stiger omsætningen og der tjenes massere penge, som resulterer i en kraftigt stigende aktiekurs.

Cykliske aktier som investering

Som du kan se fra illustrationen ovenover, følger aktiekursen på cykliske aktier i stor grad den makroøkonomiske tendens. De betragtes derfor som mere volatile end ikke-cykliske aktier, som også kaldes defensive aktier da de i mindre grad påvirkes af konjunktursving. Defensive aktier tilhører derfor sektorer, som forventes at kunne tjene penge uanset tilstanden af den bredere økonomi. Uanset økonomiens tilstand, køber vi f.eks. stadig mad, tandpasta og strøm til vores hus. Du kan se eksempler på defensive aktier herunder.

Eksempler på defensive brancher og aktier.

Lad os plotte aktie kursen for en defensiv aktie ind på samme graf, som jeg har vist tidligere.

Eksempel med aktiekurs for en cyklisk og defensiv aktie.

På grafen ovenover er det ret tydeligt, at når det går godt, så går det rigtig godt for cykliske aktier. Når det går skidt er der derimod dybt at falde.

Enhver diversificeret portefølje, bør den indeholde cykliske aktier. Du skal dog være opmærksom, hvis en stor procentdel af din portefølje består af cykliske aktier, eftersom du er mere eksponeret for den generelle økonomi.

På baggrund af den umiddelbare forudsigelighed i aktiekurserne på cykliske aktier, er der mange investorer som forsøger at købe aktierne når de f.eks. er billige under en recession og sælge dem, når de er steget igen. Som så meget andet i investering, er det dog ikke så lige til at lave “lette” penge. Det er meget svært at forudsige hvornår “bunden” og “toppen” rammer.

Har du yderligere spørgsmål, ris/ros er du velkommen til at kommentere – så skal jeg svare så hurtigt jeg kan.

FAQ

Hvad er en cykliske aktier?

Cykliske aktier, er aktier hvor aktiekursen i større grad bliver påvirket af den generelle økonomi – på godt og ondt. Cykliske aktier sælger ofte “luksus” varer, som forbrugere køber meget af, når det går godt for økonomien og modsat sparer væk, når økonomien halter.

Hvilke sektorer er cykliske?

Råvareproduktion/mine-aktier, bil sektoren, ejendomsmarkedet, den finansielle sektor hvor banker hører til, luksus varer mm.

Hvordan bevæger cykliske aktier sig?

Cykliske aktier følger den generelle udvikling i økonomien. Så går det godt for økonomien går det godt for cykliske aktier og vice versa. Se billederne ovenover for at få det visualiseret.